Videótár

 

Cinqueterre – 2011

2011. október 25-én óriási mennyiségű eső ömlött Liguriára, többek között a világörökség részének nyilvánított Cinqueterre két falujára, Vernazzára és Monterossóra. Vernazzában, az özönvíz áldozataként hunyt el Sauro Picconcelli trafikos és Monterossóban Sandro Usai önkéntes is. A közutak nagy része járhatatlanná vált és 1200 ember lett hajléktalan.


 

Firenze – 1966

Az Arno folyó 1966-os áradásában, Firenze egyik legnagyobb árvízében sokan vesztették az életüket és hatalmas kár keletkezett a műkincsekben is. Az áradás november 3-án hajnalban kezdődött és nemsokára víz alá került a Dóm tér is. 35-en haltak meg, 5000 család vált hajléktalanná és kb. 3-4 millió könyv, kézirat és 14 ezer darab műtárgy sérült meg az olajjal erősen szennyezett vízben.


 

Tunézia -1969

1969 szeptember 23-án egy óriási ciklon keletkezett a Földközi-tenger térségében, amely gyorsan elérte Líbia, Algéria és Tunézia térségeit. Az eddig sohasem tapasztalt erejű, heves esőzésekkel együttjáró ciklon az érintett területeken csaknem 600 ezer embert ölt meg, és negyed millió ember vált hajléktalanná. Az esőzés 38 napon át tartott és elsodorta a római kori hidakat is, amelyek ezidáig még minden természeti katasztrófát kibírtak.